top of page

sailing.org - 2009. augusztus 7

 

 

A világbajnokság utolsó napján az első 10 helyezett versenyző a „Medal Race”-ben vitorlázhatott a dobogós helyezésekért.

Az eddigi pontjaik mellé az éremfutamban szerzett helyezés duplán számít és nem kiejthető. A döntősöknek nagyon kellett koncentrálni, mert a dobogós helyek sorsa még egyáltalán nem volt lejátszott. Örvendetese és egyben elgondolkodtató is,hogy Bakóczy Róbert, aki alapvetően Laserben versenyez és csupán csak kirándulást tett a Finn osztályban a magyarok

közül egyedüliként került a legjobb tízbe.


Az éremesélyesek tagjainak harmadszorra sikerült csak elrajtolni, mert nem volt kellően kialakult szél,  a rajtnál is csupán 3-4 m/s-os gyenge keleti lengedezett. A német Massler korai rajtos volt, de javított, a cseh Vika az első kreutz szakaszban pumpálásért kapott egy 720-as büntetést.  A szél folyamatosan jobbra lengett az egész futam alatt. Az olasz Baldassari és Bakóczy Róbert a pálya jobb oldalán vitorlázott, míg a brazil a bal oldalt választotta. A folyamatosan dk-i irányba forduló szélben a brazil  Zarif még le tudta keresztezni a magyart és az olaszt, így az első cirkáló bóját ő vette elsőnek. Másodiknak az olasz érkezett majd a magyar, negyedik helyen pedig a cseh Vika érkezett, aki a büntetése ellenére jó tempóban vitorlázott. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az első hátszeles szakasz végére már utolérte, a kapunál pedig le is hagyta Bakóczyt.


A második körben még jobban továbblengett a szél dk-i irányba, így a taktikusabb helyen vitorlázó magyar visszavette a harmadik helyét a cseh Vikától. A brazil és olasz magabiztosan vitorláztak az első két helyen és ezt meg is tartották, majd ebben a sorrendbe be is futottak. Bakóczy Róbert a remek harmadik helyet szerezte meg.

Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság

Az utánpótlás mezőny sem panaszkodhat, hiszen a csapatok nagy részét az a generáció alkotja, amelyik az elmúlt néhány évben sikert sikerre halmoz nemzetközi korosztályos versenyeken. A laser hajóosztály junior Európa bajnoki bronzérmese, Bathó Péter lesz például a BYC I. csapat taktikusa. Tavalyi harmadik helyüket idén egy aranyra szeretnék váltani. Miközben a kétszeres címvédő Bakóczy Róbert, a Compass Magazin Spartacus junior csapat kormányosa a 420-as, a 470-es, a Laser Radiál és a Finn-dingi osztály junior bajnoka triplázni jön. Szalay Csaba, az AIS-JAVSE csapat kormányosa szintén a dobogóra szeretne állni ebben a tekintélyes mezőnyben. Egy igazán tehetséges vitorlázó nemzedék látszik felnőni, amit a tengeri bajnokság szervezője azzal támogat, hogy egyrészt a csapatok részvételi díjának a felét magára vállalja; másrészt közel 20 000 € összeggel járul az utánpótlás neveléshez. Ezen felül, az Adriatic Challenge idén két hajót finanszíroz az SOS Gyermekfalvaknak, így Bakóczy Kálmán és idősebbik fia Bakóczy Zoltán irányításával, újra versenybe szállhatnak a fiatalok.

 

                                                            Magyar Nagyhajós Bajnokság 2010

 

Az Összevont cirkáló osztályban 2009-ben bajnoki címet szerzett Sindbad (Horváth László és csapata) ezúttal "otthon", a 40-es cirkálók küzdött az elsőségért, ám erre kevés esélyt hagyott a Bakóczy Róbert vezette Rosa. A futamgyőzelmek aránya 3:1 lett Bakóczyék javára. Amint ez a szám is mutatja, a 40-es cirkálók csak négy futamon versenyeztek. Nekik is lett volna ötödik, ám ezen egyik hajó sem rajtolt el. Igaz, közöttük a sorrenden ez már semmiképp sem változtatott volna az addigra kialakult pontkülönbségek miatt. A bronzérmet a régebben esélytelen, mára gyönyörűen felújított és jól megvitorlázott Dominó nyerte Győri Károly vezetésével.

Bakóczy Kálmán: "A Dominó esete nem rejtély. Karesz szépen rendbe hozatta Cimbivel a hajót és a felszerelést, no meg a bajnokságon egy csupa 18 éves utánpótlás-versenyzőkből álló dinamikus és tehetséges csapattal vitorlázott."

                                                              40. Kékszalag vitorlás verseny

 

Extrém sportok

 

A Brókernet hajó jelenleg az első a Balaton Kékszalag vitorlás versenyen Litkey Farkas vezetésével [Balaton - Kék szalag vitorlás verseny – Brókernet]

[Balaton - Kék szalag vitorlás verseny – Brókernet] A profi vitorláscsapat Litkey Farkas kormányos vezetésével nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy nyolcadik alkalommal is elsőként érjen célba a hétvégi Kékszalag versenyen.

Rekordszámú versenyzővel, 570 hajóval rajtolt el az idei Kékszalag vitorlásverseny Balatonfüredről. A Kékszalag a leghosszabb távú tókerülő verseny Európában. 1943-ben rendezték meg először, a tengeri versenyek nyomán.

Pontosan péntek reggel 9 órakor rajtoltak el a hajók a 40. Kékszalag vitorlásversenyen a balatonfüredi kikötőből. A szervezőket is meglepte a rekordszámú induló, 570 hajó vágott neki a légvonalban 145 kilométeres távnak. Megállni nem lehet, ha egy vitorlás mégis kiköt, az azt jelenti, hogy feladta a versenyt.

Litkey Farkas sokadszorra vágott neki a magyar tengert megkerülő versenynek, sőt, 2001 óta nem talált legyőzőre.

Már gyerekként kapcsolatba került a vitorlázással, édesapja válogatott versenyző volt, szerepelt az 1972-es müncheni olimpián is. Ő maga is sorra hozza el a díjakat, legutóbb a BROKERNET-UNIQA Sailing Team kapitányaként júniusban a Kékszalag főpróbájának tartott balatoni Fehérszalag versenyt nyerte meg.

A Brokernet nyerte a Kékszalag vitorlásversenyt.

A tapasztalt hajós Litkey Farkas a BROKERNET-UNIQA Sailing

Team színeiben, az Olaszországból érkezett libera típusú Clan des Team vitorlással indult. A BROKERNET-UNIQA hajója közel 13 méter hosszú, és 7 méter széles, árbóca 20 méternél magasabb, és akár több mint 400 négyzetméternyi vitorla segítségével éri el a közel 30 csomós, azaz több mint 50 km/órás sebességét. Összeszokott, többszörös Kékszalag-győztes legénység állt a BROKERNET-UNIQA hajóval a rajthoz, a csapat magja 2003 óta együtt van, Glódi Balázs például mind a hét eddig megnyert Kékszalagon részt vett.

A BROKERNET-UNIQA Sailing Team tagjai: Litkey Farkas, Bakóczy Róbert, Weöres Szabolcs, Ormándlaki Áron, Mónus Gyula, Glódi Balázs, Ertl Pál, Kutvölgyi Pál, Frankó József, Köszeghy Tamás,  Lovas Zsolt, Müller Erik, Joó Ferenc, Szentpéteri Csaba.

Weöres Szabolcs részt vett a Shosholoza dél-afrikai America's Cup csapat legutóbbi kampányában. Mónus Gyula soling Európa-bajnok, a 17 éves Bakóczy Róbert 2007-ben minden idők legfiatalabb felnőtt 470-es bajnoka lett. Szentpéteri Csaba 1992-ben indult a téli olimpia jégtánc versenyein.

                                                                                     Európa Kupa 2011 Balatonfüred

Szeptember 3-5-én három osztályban 11 nemzet 99 versenyzője vett részt  a Laser Európa Kupa sorozat magyarországi, balatonfüredi fordulóján. A BYC által rendezett háromnapos versenyen az első két napon jó szél fújt a futamok lebonyolításához. Bár az előrejelzések vasárnapra ígérték a legjobb szelet, a gyenge északkeleti hamar elhalt és csak egyetlen – a visszalőtt rajtok miatt Laser Radialban és 4.7-ben lerövidített – futamot tudtak teljesíteni az osztályok.

A füredi Európa Kupa verseny legnagyobb meglepetése Laser Standard osztályban született, ahol Bakóczy Róbert legyőzte a Londoni Olimpiára készülő és nemrégiben Weymouth-ban az olimpiai tesztversenyen kitűnően szerepelt Berecz Zsombort. Mindketten három-három futamot nyertek a hétből, ám Robi a többin egyenletesebben, jobban teljesített, míg Zsombinak becsúszott egy korai rajt, illetve egy rajt utáni pumpálás miatti büntetése után egy hatodik hely is.

 

A Biztosítási Kupát vasárnap is a Classica nyerte Bakóczy Robi kormányzásával, így 100%-os teljesítménnyel végzett a mezőny élén, a Cardif színeiben a Taxi lett a második dr. Kállay Benjámin, a Biztosítási Kupa alapítója kormányzásával, valamint az Oxigén és a TIR Biztosító a harmadik dr. Solymás András kormányos segítségével.

                                                                                     XI. BROKERNET-UNIQA Biztosítási Kupa

A szombati napon a Biztosítási Kupa mezőnyének tagjai versenyeztek egymással a Balatonkenese előtti vízterületen kijelölt pályán. Két futamra került sor, az első gyenge délkeleti szélben zajlott, majd rövid szünettel következett a második kissé élénkebb, dél-nyugati szélben. Mindkét futamot a Classica nyerte meg a Metlife színeiben, Bakóczy Róbert kormányozásával.

bottom of page